Vanaf 28 juni 2025 zal de European Accessibility Act (EAA) van kracht worden (digitale toegankelijkheid). In het kort is het doel van deze wet dat producten en diensten toegankelijk dienen te zijn voor mensen met beperking. Dit heeft ook invloed op websites en webshops. Zo moeten de meeste websites voldoen aan de eisen voor het WCAG niveau AA. Voor wie geldt dit? Wie helpt dit? En waar moet precies aan voldaan worden? Deze vragen beantwoorden wij op deze pagina.

Wat is het doel van de EAA?

Zoals we eerder benoemden, is het de bedoeling dat producten en diensten toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Om dit te verwezenlijken dienen websites rekening te houden met bezoekers die gereedschap of visuele wijzigingen hanteren om gebruik van het web te kunnen maken. Dit komt in alle facetten van website beheer terug. De code van een webshop of website dient aan bepaalde eisen te voldoen, maar ook bij het schrijven van content dient een redactie rekening te houden met toegankelijkheid.

Waarom is toegankelijkheid een goed streefdoel?

Er zijn verschillende redenen waarom een website voor toegankelijkheid wil gaan, ook als dit niet bij wet verplicht zou zijn.

In Nederland alleen leven 2 miljoen mensen met een beperking. Een deel van deze groep heeft hulpmiddelen nodig om volledig gebruik van het web te kunnen maken. Een website die niet voldoet aan de WCAG eisen kan deze mensen niet tot hun bezoekers, gebruikers of klantenbestand rekenen. Toegankelijkheid verhoogt dus de reikwijdte van een webshop of website.

Google heeft een goede gebruikerservaring hoog in het vaandel staan. De toegankelijkheidseisen van de EAA hebben veel overlap met technische SEO verbeteringen die een website kan doorvoeren. Het implementeren van de WCAG eisen heeft om deze reden een positief effect op de SEO score van een website.

Voor wie geldt de EAA?

De richtlijnen van de EAA waren al actief voor overheidsinstellingen. Door de nieuwe wetgeving gelden deze vanaf 28 juni 2025 ook voor websites en webshops die digitaal tegen betaling producten of diensten aanbieden.

Niet iedere website dient direct alle eisen door te voeren. De wetgeving bevat een uitzondering voor kleinere bedrijven met minder dan 10 mensen in dienst of een jaaromzet van minder dan €2 miljoen. Digitale producten of diensten die voor de ingang van de EAA al bestonden hebben een transitieperiode van 5 jaar na ingang van de wet om aan de regelgeving te voldoen.

Waaraan moet een website voldoen?

De lijst met eisen voor WCAG AA is technisch verwoord en kan als onoverzichtelijk ervaren worden. Via de WCAG 2.2 Quick Reference kan je met behulp van bepaalde filter- en sorteermogelijkheden een lijst met succescriteria te bekijken. Zo krijg je snel inzicht in de succescriteria die van toepassing zijn op jouw situatie, zonder dat je alle richtlijnen hoeft door te spitten.

De WCAG richt zich op 4 belangrijke principes om digitale toegankelijkheid te verbeteren:

  • Waarneembaar: Informatie en gebruikersinterface moeten zintuiglijk waarneembaar zijn, bijvoorbeeld via tekstalternatieven voor afbeeldingen of voldoende kleurcontrast.
  • Bedienbaar: De interface moet voor iedereen navigeerbaar en bruikbaar zijn, bijvoorbeeld via je toetsenbord.
  • Begrijpelijk: De inhoud en bediening moeten logisch en helder zijn, met duidelijke taal en consistente navigatie.
  • Robuust: De website moet zo gebouwd zijn dat hij werkt met verschillende browsers, schermlezers en andere (hulp)technologieën — nu én in de toekomst.

Deze principes vormen de basis van de WCAG-standaard. Regelmatig worden er nieuwe succescriteria aan toegevoegd om beter in te spelen op de behoeften van gebruikers. De meest recente versie, WCAG 2.2, is officieel uitgebracht op 12 juni 2024. Deze versie bevat aanvullende richtlijnen die vooral de gebruiksvriendelijkheid voor mensen met cognitieve beperkingen en mobiele gebruikers verbeteren.

Test je eigen website op digitale toegankelijkheid

Je kunt zelf gemakkelijk testen hoe toegankelijk jouw website is. Één van de gemakkelijkste tools is Lighthouse. Dit is een gratis tool die standaard in Google Chrome zit. Hier kan je gemakkelijk een snelle check uitvoeren, zelfs als je geen technische achtergrond hebt.

De analyse zal zich richten op een aantal verschillende punten:

  • Prestaties
  • SEO
  • Best practises
  • Toegankelijkheid (accessibility)

De tool geeft je een score van 0 tot 100, samen met concrete verbeterpunten. Kijk vooral naar de volgende onderdelen:

Afbeeldingen: geef context met alt-teksten

Lighthouse controleert of je afbeeldingen alternatieve teksten hebben. Zorg dat je deze beschrijvend maakt, zodat gebruikers met een schermlezer begrijpen wat er op de afbeelding te zien is. Vermijd generieke teksten of alleen bestandsnamen. Gebruik bijvoorbeeld niet 'Afbeelding8.jpg', maar 'Persoon die aan het rennen is'.

Formulieren: labels

Een hele belangrijke: zorg ervoor dat elk invoerveld een zichtbaar én technisch gekoppeld label heeft. Let hierbij ook op de foutmeldingen die idealiter direct bij het veld zelf komen te staan.

Kleurgebruik: leesbaarheid

Hebben elementen te weinig contract tussen tekst en achtergrond? Dan krijg je een waarschuwing vanuit Lighthouse. Kies kleurcombinaties die toegankelijk zijn én bij je huisstijl passen.

Een link plakken achter de tekst 'klik hier' is nietszeggend. Probeer links beschrijvend te maken, zodat het gelijk duidelijk is waar iemand naartoe navigeert.

Video's: ondertiteling en transcript

Het is goed om te zorgen voor ondertiteling en eventueel een transcript bij je video's. Dit helpt mensen met gehoorproblemen, maar zorgt er ook voor dat je content breder ingezet kan worden én dus ook beter indexeerbaar is voor zoekmachines.

Koppenstructuur: SEO

Je koppen zijn niet alleen voor visuele gebruikers belangrijk. Ze vormen de basis van je content voor schermlezers en zoekmachines. Gebruik maximaal één <h1> tag per pagina en werk logisch met <h2> en <h3> etc. Een duidelijke structuur wordt beloond en zorgt voor een betere SEO score.

Semantische HTML: opbouw van de code

Er wordt gekeken naar de HTML opbouw. Gebruik bij voorkeur semantische elementen zoals <nav>, <article> en <footer> om duidelijk te maken wat elk deel van je pagina doet.

Digitaal toegankelijk worden via WP Company

Veel van de bovenstaande stappen kun je prima zelf uitvoeren. Tegelijk snappen we dat het doorvoeren van bepaalde verbeteringen technisch uitdagend kan zijn. In dat geval is het slim om een partij in te schakelen die precies weet waar ze mee bezig is.

Bij WP Company geloven we dat iedereen jouw website moet kunnen gebruiken. Digitale toegankelijkheid is niet alleen maatschappelijk belangrijk. Het opent ook letterlijk je website voor 2 miljoen mensen in Nederland met een beperking. Dat zijn potentiële klanten die je nu misschien misloopt.

Wij hebben de kennis én ervaring om websites toegankelijker te maken, zonder in te leveren op performance of design. Heb je vragen over jouw rapport of wil je gewoonweg voldoen aan de nieuwe WCAG wetgeving? Neem gerust contact met ons op! We denken graag met je mee.