In het digitale tijdperk van toenemende cyberdreigingen is het implementeren van robuuste beveiligingsmaatregelen voor websites van essentieel belang. Een relatief nieuwe maar krachtige tool voor websitebeveiliging is het security.txt bestand. In deze uitgebreide gids onderzoeken we wat security.txt is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt implementeren om de veiligheid van je website te versterken.

Wat is security.txt?

Security.txt is een standaard ontwikkeld door de Internet Engineering Task Force (IETF) om website-eigenaren een gestandaardiseerde manier te bieden om informatie over hun beveiligingsbeleid openbaar te maken. Het is vergelijkbaar met een robots.txt-bestand, maar richt zich op het verstrekken van informatie over de beveiliging van de website.

Het bestand wordt geplaatst op de root van een domein (bijvoorbeeld https://example.com/security.txt) en bevat informatie zoals contactgegevens voor beveiligingsonderzoekers, beveiligingsbeleid, rapportageprocedures voor kwetsbaarheden en andere relevante details met betrekking tot de websitebeveiliging.

Waarom is security.txt belangrijk voor SEO?

 1. Verbeterde Zoekmachinevindbaarheid
  Door security.txt te implementeren, geef je zoekmachines een duidelijk signaal dat je website veiligheidsmaatregelen serieus neemt, wat kan bijdragen aan een hogere ranking in zoekresultaten.

 2. Toegenomen Betrouwbaarheid en Vertrouwen
  Het openbaar maken van je beveiligingsbeleid via security.txt kan het vertrouwen van zowel gebruikers als zoekmachines vergroten, wat kan resulteren in een verbeterde reputatie en meer organisch verkeer.

 3. Aantrekken van Kwalitatief Verkeer
  Door potentiële bezoekers te laten zien dat je website veiligheid serieus neemt, kun je kwalitatief hoogwaardig verkeer aantrekken van gebruikers die waarde hechten aan online veiligheid.
Beveiligingscamera

Hoe implementeer je security.txt voor SEO?

 1. Creëer een security.txt bestand
  Maak een tekstbestand genaamd security.txt met de relevante informatie over je beveiligingsbeleid, inclusief contactgegevens en rapportageprocedures.

 2. Plaats het bestand op de root van je domein
  Upload het security.txt bestand naar de hoofdmap van je website, zodat het toegankelijk is via https://voorbeeld.com/security.txt.

 3. Zorg voor Correcte Opmaak en Inhoud
  Zorg ervoor dat het bestand correct is opgemaakt en alle vereiste informatie bevat volgens de standaardrichtlijnen van de IETF.

 4. Promoot en Onderhoud
  Communiceer actief over het bestaan van je security.txt bestand en zorg ervoor dat de informatie up-to-date blijft om zowel gebruikers als zoekmachines te blijven geruststellen.

Door security.txt te implementeren en te optimaliseren voor SEO, kun je niet alleen de veiligheid van je website verbeteren, maar ook de vindbaarheid en geloofwaardigheid ervan vergroten in de ogen van zoekmachines en gebruikers.

Mocht je geen kennis hebben van code, is de kans groot dat dit best ingewikkeld is. Uiteraard kunnen wij je hierbij helpen!